Tekstgrootte
De Buut neemt regelmatig deel aan verschillende onderzoeken om het onderwijs te verbeteren, verdiepen en verbreden.
Hieronder een tweetal onderzoeken waar wij als school aan hebben deelgenomen.
Wetenschap en Technologie
Binnen Wetenschap en Techniek (W&T) heeft onze leerkracht Simon Duijnstée deelgenomen aan een onderzoek van het iXperium. Daar heeft hij samen met collega's uit het werkveld, mediamentoren (van het iXperium), HAN University en onderzoekers deelgenomen aan een onderzoek met betrekking tot maakonderwijs.
De Buut wil het Maakonderwijs binnen het thema Wetenschap & Technologie (W&T) implementeren. Bij Maakonderwijs (“leren door te maken”) wordt kennis stapsgewijs opgebouwd door het maken van de verbinding tussen de fysieke en de abstracte wereld. Het implementeren van Maakonderwijs bij De Buut vergt het ontwikkelen van nieuwe onderwijsactiviteiten en bijbehorende vakdidactiek. Het project onderzocht hoe Maakonderwijs op een goede manier in het W&T onderwijs bij De Buut geïmplementeerd kan worden. Daarvoor werd onderzocht welke leerdoelen van W&T met Maakonderwijs kunnen worden ingevuld, welke vak didactische en pedagogische principes daarbij horen, en welke competenties en professionalisering leraren daarvoor nodig hebben. Tijdens het project is een leerlijn voor Maakonderwijs binnen W&T ontworpen, werden vier leerarrangementen met bijbehorende lerarenhandleiding voor Maakonderwijs ontwikkeld, uitgevoerd, geëvalueerd, bijgesteld, opnieuw uitgevoerd en onderzocht. Een professionaliseringskader werd opgesteld op basis waarvan de leraren werden ondersteund tijdens de voorbereiding en uitvoering. Dit leverde aan het eind van het project en beproefd professionaliseringskader op.
Het onderzoek is inmiddels afgerond. Hieronder vind je een link voor meer informatie over het maakonderwijs en een link naar het onderzoeksrapport.
Informatie maakonderwijs: https://www.ixperium.nl/onderzoeken-en-ontwikkelen/projecten/nro-onderzoeksproject-maakonderwijs-binnen-wt/
Onderzoeksrapport: https://www.ixperium.nl/onderzoeken-en-ontwikkelen/publicaties/maakonderwijs-actieve-invulling-van-wetenschap-en-technologie-in-het-primair-onderwijs/
Onderzoek ICT en gepersonaliseerd leren
De term gepersonaliseerd leren met behulp van ICT verwijst naar alle leersituaties waarin wordt geprobeerd met behulp van ICT op een efficiënte en effectieve manier tegemoet te komen aan de individuele verschillen tussen leerlingen. Digitale leermiddelen maken gepersonaliseerd leren in het onderwijs nog meer mogelijk. Het operationaliseren, implementeren en toepassen van gepersonaliseerd leren met behulp van ICT is echter niet eenvoudig en vergt meer onderzoek. Het gaat hierbij niet alleen om de impact op leerresultaten, maar ook om brede kind resultaten, bijvoorbeeld met betrekking tot de motivatie van leerlingen, creativiteit, vermogen tot zelfregulatie en eigenaarschap van het leerproces. Om inzicht te krijgen in de effecten is het belangrijk om ook te kijken naar de onderwijsorganisatie. Onder welke condities die de onderwijsorganisatie betreffen, heeft gepersonaliseerd leren met behulp van ICT het meeste betekenis voor het leren en de ontwikkeling van het kind? Hierbij kan worden gedacht aan diverse aspecten van de onderwijsorganisatie: niet alleen de kennis, houding en vaardigheden van de leerkrachten maar ook het type leeractiviteit of leerdoel, de inzet van digitale leermiddelen, de leerroutes, de aansluiting bij het ontwikkelingsniveau van de leerling en de verbinding tussen individueel leren en groepsleren.
Informatie onderzoek 'gepersionaliseerd leren met ICT'
Informatie over het onderzoek op De Buut: