Pagina instellingen

Tekstgrootte

Inloggen
  • Home
  • Over ons
    • Visie en missie
    • De Buut in 4 minuten
    • Ons onderwijs
    • Team
    • De Buut onderzoekt
  • Informatie
    • Schooltijden
    • Jaarkalender
    • Inclusief onderwijs
    • Schoolgids 2022-2023
    • Schoolplan 2020-2023
    • Jaarplan en NPO-plan 2022-2023
  • Kinderen
    • Kinderraad
    • Digitaal leerplein
    • Schooltuin
  • Ouders
    • Ouderbetrokkenheid
    • Medezeggenschapsraad
    • Oudervereniging
    • Klachtenregeling
    • Welkom op De Buut
  • Contact
    • Aanmelden
    • Ouderportaal Social Schools
  • Welkom op De Buut
Innovatief onderwijs
Sociaal emotioneel leren
Gedifferentieerd aanbod
Eigenaarschap

  • Visie en missie
  • De Buut in 4 minuten
  • Ons onderwijs
  • Team
  • De Buut onderzoekt

Ons onderwijs

Actief burgerschap
Onze school is een openbare basisschool. De aandacht voor levensbeschouwelijke vorming is verweven in ons onderwijs. We besteden structureel en expliciet aandacht aan geestelijke stromingen. We zien een sterke relatie zien tussen levensbeschouwelijke vorming, sociaal-emotionele ontwikkeling (o.a. omgaan met de ander en de omgeving en het ontwikkelen van sociale vaardigheden) en actief burgerschap en sociale cohesie. We vinden het belangrijk dat kinderen op een goede wijze met elkaar omgaan en dat ze respect hebben voor de mening en visie van anderen. Kinderen groeien op in een steeds complexere, pluriforme maatschappij. Wij vinden het van belang om kinderen op een goede manier hierop voor te bereiden. Kennis is van belang, maar daar blijft het wat ons betreft niet bij. Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen op een bewuste manier in het leven staan, waarbij ze niet alleen respect hebben voor anderen, maar ook naar anderen omzien. In de school leren wij kinderen daarom goed samen te leven en samen te werken met anderen. Wij willen kinderen brede kennis over, en verantwoordelijkheidsbesef voor de samenleving meegeven. De aanpak van De Buut, onder andere tijdens de lessen van Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO), is gericht op de bevordering van sociale integratie en burgerschap. Wij beschikken over een vakleerkracht HVO. Bij deze aanpak horen het overdragen van kennis over en de kennismaking met de diversiteit in de samenleving. In ons aanbod wordt een relatie gelegd met belangrijke maatschappelijke en actuele thema's. De Buut biedt kinderen kennis aan over de verschillende culturen die in Nederland aanwezig zijn, met de daarbij behorende waarden en normen. 

Bewegingsonderwijs
Op onze school hechten we veel belang aan lichamelijke opvoeding. Opvoeding is wat ons betreft een zaak van hoofd, hart en handen. Daarnaast vinden we het vak belangrijk vanuit het sociale aspect: leren bewegen doe je altijd samen. De Buut heeft experts op het gebied van bewegingsonderwijs.

Cultuur educatie

Het schoolmotto “Zien, gezien worden en laten zien.” is een leidraad in het dagelijkse onderwijs op de Buut. De kunstzinnige vorming speelt een grote rol omdat het bijdraagt aan de menswording. Het team van de Buut zet zich maximaal in zodat kinderen zich kunnen oriënteren op de kunstzinnige en culturele aspecten die een rol spelen in hun leefwereld. 

Kinderen werken in ons rijk uitgeruste schoolgebouw volgens de theorie van Reggio Emilia. Het houdt in dat een kind zich in zijn leeromgeving op veel verschillende manier kan leren ontplooien, uiten en ontwikkelen. Naast de wekelijkse lessen beeldende vorming, muziek en dans/drama kunnen leerlingen onder begeleiding werken in de verschillende ateliers. Zo is er een rijk gevuld muziek- en maakatelier en presenteren leerlingen regelmatig hun kunsten tijdens het succesvolle Buutpodium!

Omdat creatieve en culturele ontwikkeling zich niet alleen binnen de muren van de school afspeelt gaan de leerlingen regelmatig op stap. De school in het hart van Nijmegen maakt optimaal gebruik van de omgeving en bezoekt regelmatig voorstellingen en andere activiteiten. Deze worden verweven in het thematisch onderwijs en sluiten aan bij de beleving van de kinderen.

Didactisch handelen
Op onze school geven de leerkrachten op een effectieve wijze invulling aan gedifferentieerd innovatief onderwijs. We differentiëren bij de instructie (expliciete directe instructie) en de verwerking (zowel naar inhoud als naar tempo). Omdat we veel waarde hechten aan de zelfstandigheid van de kinderen laten we kinderen zo veel mogelijk hun eigen leerwensen en doelen verwoorden. 

Leerstofaanbod
Bij de inhoud van ons onderwijs laten wij ons leiden door de landelijke kerndoelen en referentieniveaus. Om hier vorm aan te geven én om invulling te geven aan onderwijs dat zich richt op de brede ontwikkeling van kinderen, laten wij ons inspireren door een aantal methoden en bijbehorende materialen. Maar ook de kindgesprekken waarin de kinderen samen met de mentor persoonlijke doelen maken voor de komende periode zijn van groot belang: Wat zijn mijn successen? Waar ben ik goed in? Wat moet ik nog leren? En hoe ga ik dat bereiken? 

Projectonderwijs
De vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, biologie, Engels en Kunstzinnige vorming worden geïntegreerd aangeboden door middel van projecten. In de projecten oriënteren kinderen zich op zichzelf, op hoe mensen met elkaar omgaan, hoe ze problemen oplossen en hoe ze zin en betekenis geven aan hun bestaan. Kinderen oriënteren zich op de natuurlijke (leef)omgeving en op verschijnselen die zich daarin voordoen. Door onderzoeksvragen te formuleren, krijgen de kinderen grip op hun eigen leerproces. Wat wil ik weten? Hoe ga ik dat onderzoeken? Op welke wijze presenteer ik mijn bevindingen? Met deze vragen oriënteren de kinderen zich ook op de wereld; dichtbij en veraf, toen en nu, en maken daarbij gebruik van cultureel erfgoed. Wij beschikken over een moderne, geïntegreerde methode voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, biologie, Engels en Kunstzinnige vorming: Alles-in-1.

Reggio Emilia
Communiceren in meerdere talen
Wij hanteren op De Buut de Reggio Emilia benadering. Het uitgangspunt van deze benadering is dat kinderen gericht zijn op communicatie. Zij drukken zich niet alleen uit in gesproken en geschreven taal, maar ook via mimiek, geluid, beweging, dans, drama en muziek. Al deze vormen van communicatie zijn van belang, omdat elke vorm zijn eigen zeggingskracht en mogelijkheden heeft. Wij besteden veel aandacht aan kunstzinnige vorming om kinderen bewust te maken van de vele uitdrukkingsmogelijkheden die ze tot hun beschikking hebben. Kinderen zijn niet alleen gericht op communicatie, maar ook op het onderzoeken van de wereld om hen heen. De Reggio Emilia benadering speelt hierop in door kinderen te laten werken in kleine groepjes, waarin de kans op onderlinge uitwisseling optimaal is. Als vanzelf leren kinderen van elkaar, over elkaar, over zichzelf en over de wereld.
Over Reggio Emilia in de praktijk leest u in De honderd talen van kinderen, een bundel praktijkverhalen en interviews met de werkers in Reggio Emilia

Drie 'Pedagogen'
In de Reggio Emilia benadering zijn kinderen elkaars 'eerste pedagoog', volwassenen hun 'tweede pedagoog' en de omgeving hun 'derde pedagoog'. De schoolomgeving wordt zo ingericht dat deze de creativiteit, die ieder kind van nature bezit, stimuleert. Daarbij hebben we aandacht voor architectuur, inrichting, lichtval en de kleurkeuze van meubels en materialen. Ook is er standaard een kunst-, ontdek en maakatelier aanwezig voor de kinderen.

Projectwerken
Reggio Emilia werkt met een curriculum waarin de onderwerpen voor een deel van de projecten vooraf gepland zijn en voor een deel open in te vullen zijn. Dit 'projectwerken' is opgebouwd rondom onderwerpen die de kinderen bezighouden. Daarnaast is er altijd ruimte voor onverwachte gebeurtenissen die aandacht vragen.

Observeren en documenteren
Kenmerkend voor Reggio Emilia is dat leerkrachten het onderzoeksproces van kinderen observeren, analyseren en documenteren. Van alle kinderen zijn er foto's, teksten en werkstukken. Voor de kinderen dient dit materiaal als inspiratiebron. Voor ouders is het prettig te zien waar hun kinderen mee bezig zijn.

Rekenen en wiskunde

Rekenen in je eigen belevingswereld!

Rekenen is overal! En dit maakt De wereld in getallen 5(WIG 5) zichtbaar. Op de Buut werken de groepen 3 tot en met 8 met deze methode. Het is een uitdagende en preventieve methode. De methode heeft een vaste opbouw en er is veel ruimte voor de kinderen om zelfstandig te werken.   

Per les staat steeds één lesdoel centraal en er zijn maximaal twee doelen per week. De nieuwe doelen worden tijdens de instructie geïntroduceerd (met een filmpje). Het lesdoel wordt zo herkenbaar en realistisch in een context geplaatst.  Bij deze methode zit ook oefensoftware Bingel, waamee de kinderen kunnen werken. 

De groepen 1 en 2 werken met Rekenplein. Deze methode sluit aan bij WIG 5. We geven lessen die aansluiten op de belevingswereld van onze kinderen.  

Sociaal-emotioneel leren
Vanuit een eenduidige benadering Pedagogische Tact streven wij ernaar dat elk kind zich veilig en gelukkig voelt op De Buut. We vinden het belangrijk dat kinderen goed in hun vel zitten en leren omgaan met hun eigen gevoelens en met die van een ander. Ook hechten we belang aan het ontwikkelen van adequate executieve functies bij kinderen. Dit doen we met behulp van een doordachte, moderne methode: Breinhelden. Om de kwaliteit van het sociaal-emotioneel leren te waarborgen is er een coördinator en een expertgroep aangesteld binnen de school. 

Taalleesonderwijs
Het vakgebied Nederlandse taal krijgt veel aandacht in ons curriculum. We leren de kinderen de Nederlandse taal om goed met anderen om te kunnen gaan en om effectief te kunnen communiceren. Het taalonderwijs (spelling, lezen, taal, begrijpend lezen) wordt voor alle kinderen verzorgd door onze mentoren. Om de wereld om je heen goed te kunnen begrijpen is het nodig de taal adequaat te leren gebruiken. Ook bij veel andere vakken heb je taal nodig. Het is belangrijk dat kinderen snel goed kunnen lezen, omdat ze daardoor de informatie bij de andere vakken sneller kunnen begrijpen en gebruiken. Onze school beschikt over een gekwalificeerde taalcoördinator, een expertgroep taal en een taalatelier. Zij bezoeken structureel de leernetwerken van de regio. De taalexpertgroep stelt jaarlijks samen met het team de doelen vast met betrekking tot taalleesonderwijs.

Talentontwikkeling
Om onze kinderen optimaal toe te rusten voor de toekomst moeten we oog hebben voor de individuele talenten van de kinderen. Daarbij gaat het ons om talenten in de meest brede zin van het woord. Dus niet alleen om taal- en rekentalent, maar ook om creatieve, culturele, motorische, sociale en onderzoekende talenten en praktische vaardigheden. Voor het waarborgen van de kwaliteit van talentontwikkeling en gedifferentieerd aanbod is er een expertgroep aangesteld. De specifieke talenten die wij bij de kinderen ontdekken, hebben invloed op de organisatie van het onderwijs. De mentoren observeren, signaleren en registreren talenten bij kinderen. De leerkrachten stemmen hun aanbod en organisatie af op specifieke talenten van kinderen.

Wetenschap en Techniek
Onze maatschappij heeft een sterke behoefte aan geschoolde mensen op het gebied van wetenschap en techniek. Wij willen hierop inspelen door gericht aandacht te besteden aan maakonderwijs. De school beschikt over een coördinator en een expertgroep op het gebied van wetenschap en techniek en een maakatelier is aanwezig in de school. In de projecten neemt het werken met techniek en technologie een belangrijke plaats in. Bij deze activiteiten leren de kinderen al samenwerkend wetenschap en techniek te onderzoeken, te ontdekken, te ontwerpen en te maken. We laten ons daarbij inspireren door het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit (http://www.ru.nl/wetenschapsknooppunt/), het KWTG (https://www.kwtg.nl/), het iXperium (https://www.ixperium.nl/ixperiums/ixperium-nijmegen/) en het Junior Technovium (https://www.juniortechnovium.nl/). 
Tevens neemt De Buut een belangrijke rol in bij het ontwikkelen van maakonderwijs voor de regio Nijmegen. Dit in samenwerking met het Ixperium en de Hoge School van Arnhem en Nijmegen.


Snel naar

De Buut in 4 min

Jaarkalender

Schoolgids

Aanmelden

Over ons Visie en missie De Buut in 4 minuten Ons onderwijs Team De Buut onderzoekt
Informatie Schooltijden Jaarkalender Inclusief onderwijs Schoolgids 2022-2023 Schoolplan 2020-2023 Jaarplan en NPO-plan 2022-2023
Kinderen Kinderraad Digitaal leerplein Schooltuin
Ouders Ouderbetrokkenheid Medezeggenschapsraad Oudervereniging Klachtenregeling Welkom op De Buut
Contact Aanmelden Ouderportaal Social Schools
Welkom op De Buut

Basisschool De Buut valt onder het bevoegd gezag van  Stichting Conexus

  • Cookie instellingen

Powered by Social Schools