Tekstgrootte
‘Zien, gezien worden en laten zien’, is het motto van De Buut.
Ons Kindcentrum biedt op een innovatieve wijze onderwijs op leerpleinen voor kinderen van 0-12 jaar. De school is een omgeving waar kinderen leren wat nodig is om zelfstandig en gelukkig te kunnen leven. Kinderen ontdekken wie ze zijn en hoe ze het beste kunnen leren. Mentoren helpen hen daarbij. Onze school is een omgeving waarin jong leert van oud en oud leert van jong. Kinderen ontdekken hun eigen, unieke talent en leren dit een leven lang waardevol in te zetten, om bij te dragen aan een betere wereld.
Alle kinderen worden uitgedaagd om hun kwaliteiten te laten zien op cognitief, sociaal-emotioneel, kunstzinnig en sportief gebied. De leerkracht ziet wat een kind nodig heeft en is de coach die de pedagogisch-didactische kennis, houding en vaardigheden bezit om het leerproces te begeleiden. Elk kind kan op eigen niveau, met behulp van de school, doelgericht de volgende stap zetten. Ieder kind wordt (mede)verantwoordelijk voor het eigen leerproces. Onze uitdagende leeromgeving, kindgesprekken, observaties en evaluaties steunen het kind in het ontwikkelen van het eigen leerproces. De Buut wil kinderen na laten doorstromen naar de juiste middelbare school, voorzien van een kritisch onderzoekende en coöperatieve houding en een flinke rugzak vol (zelf)kennis, zelfvertrouwen en vaardigheden die een constructieve bijdrage leveren aan de samenleving.
In de omgang met elkaar zijn de uitgangspunten van Pedagogisch Tact de basis van ons handelen. ‘Het goede doen, op het juiste moment, ook in de ogen van de leerling’. Hier ligt een hoog ontwikkelde kwaliteit van relatie of verbondenheid –in dit geval een pedagogische relatie tussen leerkracht en kind– aan ten grondslag. Pedagogisch tactvol handelen vraagt om een open en sensitieve relatie tussen leerkracht en leerling, waarbij de leerkracht ontdekt wat een leerling bezighoudt of nodig heeft en vertrouwen heeft in de wil van de leerling om te groeien. Zo ontstaat wederkerigheid en –vanuit deze relatie– gedeelde verantwoordelijkheid.